Iratkozzon fel hírlevelünkre

300 éve született Bod Péter

Egyike azon keveseknek, akik nyugati tanulmányaik után hazatértek szülőföldjükre, hogy megszerzett tudásukkal azt a népet gyarapítsák, amelyből vétettek. Bod Péter református lelkész, irodalomtörténész 1712. február 22-én született a háromszéki Felsőcsernátonban, s hogy nem túl módos családban, az is jelzi, hogy iskoláit csak támogatók jóvoltából végezhette el. Előbb Nagyenyeden tanul, majd 1729-től három évig Nagybányán tanítóskodik, hogy elegendő pénzt gyűjthessen tanulmányai folytatására. Hogy a tanítóskodást akkor tájt sem honorálták busás fizetéssel, mutatja, hogy miután 1732-ben újólag beiratkozik a nagyenyedi kollégiumba, 1733-tól már a kollégium gazdatisztjének fiát oktatja étkezés ellenében. A Sors azonban valamilyen formában gondoskodni szokott arról, hogy a tehetséges emberek ne nagyon kallódjanak el. Számára gróf Bethlen Katát szemelte ki, aki - felfigyelvén a tehetséges fiatalemberre - már nagyenyedi diák korában évi 30 forint segélypénzt juttat neki. A grófnő segítsége nem bizonyul múló szeszélynek, ugyanis miután - ugyancsak az ő, de más támogatók jóvoltából is - befejezi négyéves tanulmányait a leydeni egyetem teológiai kollégiumában, azonnal udvari papjának fogadja föl. Bár mindössze hat évig (1743-49) tölti be ezt a posztot, kapcsolatuk meghitt marad, olyannyira, hogy az 1759-ben elhunyt grófnő sírjára Bod Péter emlékverse kerül.

A Sors azonban általában egyik kezével azt, amit a másikkal adott, mert tíz évvel jótevője halála után, 1769-ben egy ostoba balesetben (szőlőmetsző késsel elvágja a kezét és elvérzik) veszíti életét, viszonylag fiatalon. Számos művet hagyott az utókorra, amelyek közül a legismertebbeknek a Kolozsvárott 1746-ban megjelent Szentírás értelmére vezérlő magyar leksikon, a Nagyszebenben kiadott Szent Hilarius... B. P. által. (1760) és Magyar Athenás (1766) számítanak. Nevéhez kötődik a magyar földrajzi nevek használatának bevezetése a magyar kartográfiába. Majd száz évnek kell eltelnie, hogy egyik ugyancsak neves földije, a szintén háromszéki születésű Mikó Imre Bod Péter élete és munkái című munkájában (1862) felhívja a magyar közvélemény figyelmét Bod Péter életművének jelentőségére, arra, hogy alapos és sokoldalú történetírói munkásságával valamennyi kortársát meghaladta, és szabatos nyelven írt műveivel a magyar nyelv fejlődéséhez is hozzájárult. Ugyancsak Bod Péter volt az, aki már 1760-ban felvetette egy erdélyi tudós társaság létrehozásának gondolatát.

Születésének 300. évfordulója tiszteletére a Kovászna Megyei Tanács a 2012. évet Bod Péter-emlékévvé nyilvánította, ennek köszönhetően számos, a tudós szellemi hagyatékát ápoló, életművét felelevenítő eseményre, rendezvényre kerül sor az év folyamán. A nevét viselő Megyei Könyvtár az emlékév alkalmából vetélkedőt szervezett a háromszéki általános iskolák diákjainak, amelyen közel 400 versenyző vett részt.

A különböző korcsoportokban megszervezett verseny első díjas csapatai anyaországi jutalomkiránduláson (Budapest, Eger) vehetnek részt, míg Magyarország sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja értékes könyvjutalomban részesítette a nyerteseket. A díjkiosztó ünnepségre 2012. február 23-án került sor.

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
18
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

common_events

Nincsenek események

Hirdetések