A "LOLA BLAU" SEPSISZENTGYÖRGYÖN

GEORG KREISLER: LOLA BLAU

 

A Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának szervezésében kerül sor 2015. április 17-én (pénteken) 19 órától Sepsiszentgyörgyön Georg Kreisler (1922-2011) osztrák zeneszerző Lola Blau c. musicaljének bemutatójára.

 

Georg Kreisler: Lola Blau (monomusical)

Lola Blau – Bartha Boróka

Zongorista – Szép András

Rendező: Béres László

 

Az előadás helyszíne: Háromszék Táncstúdió (Új Stúdió), Sepsiszentgyörgy

Időpont: 2015. április 17 (péntek), 19 óra

 

                         Georg Kreisler (1922, Bécs - 2011, Salzburg)

 

A tartalomból:

 

A mű eredeti címe: Ma este: Lola Blau. A közelmúltban elhunyt osztrák zeneszerző, Georg Kreisler darabjának ősbemutatójára 1971-ben került sor, Bécsben. Magyar nyelvterületen először Galambos Erzsi játszotta 1984-ben, majd többek közt Udvaros Dorottya is, 1998-ban, a Budapesti Kamaraszínházban. A darabot román színpadokon (de Budapesten is!) Maia Morgenstern játssza nagy sikerrel, legutóbb – 2014-15-ben - a romániai Zsidó Állami Színház vette újólag műsorára.

 

                                         Bartha Boróka

A mű címszereplője, a művészi álmokat dédelgető, de csak a bécsi kabarészínpadokig jutó Lola 1938-ban (az Anschlusst követően), a holokauszt fenyegető árnya elől kénytelen előbb Svájcba, majd az Egyesült Államokba emigrálni. Itt a hőn vágyott siker végül rányitja az ajtót, de ahogyan az már lenni szokott – a sikert (mint örökösen fenntartani akart, de talán éppen ezért fenntarthatatlan állapotot) szükségszerűen követi a kiábrándulás, az illúzióvesztés. A második világháború lezárulta után Lola visszatér Bécsbe, de hamarosan rá kell jönnie, hogy az illúziókat valahol útközben végleg elvesztette. A darab szerzője, Georg Kreisler, azt nyilatkozta egy alkalommal, hogy a Lola Blau „egy tehetetlenség története”. Lola – mondja Kreisler – „zavartan és tehetetlenül áll az antiszemitizmus és saját zsidósága előtt egyaránt, hiszen ő semmi mást nem akar, mint kicsit énekelni és táncolni, hogy örömet szerezhessen a publikumnak”. Lola Blau sorsa szűkebb értelemben tipikus XX. századi művészsors, míg tágabb értelemben a mindenkori művészsors metaforája. Az önéletrajzi elemekben nem szűkölködő mű mind New York-ban, mind az európai színpadokon sikert sikerre halmozott, ami nem utolsó sorban a fekete humorral, csípős iróniával átszőtt dalszövegek és fülbemászó, nosztalgikus hangvételű dallamok különös kombinációjának az eredménye. Sokatmondó az előadás egyik román kritikusának idevágó megjegyzése: „Olyannyira légies az a határvonal, amely a komédiát a tragédiától elválasztja, és e határvonal átlépése oly viharosan és látványosan történik, hogy sokszor azon kaptam magam, hogy a könnyem is kicsordult a nevetéstől, miközben néhány másodperccel azelőtt még megrendülten figyeltem az eseményeket.”

A Béres László által rendezett előadás - Bartha Boróka nagyszerű játékának és Szép András előadóművészi kvalitásainak köszönhetően – már számos szép sikert tudhat maga mögött, és ez feltehetőleg nem lesz másként Sepsiszentgyörgyön sem.

 

Előzetes az alábbi linken:

https://www.youtube.com/watch?v=GA1PF-oJCzM&feature=youtu.be

 

A rendezvény fő szervezője és támogatója: Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy

Szervezőpartner: Háromszék Táncegyüttes, Sepsiszentgyörgy