A MŰÚT FOLYÓIRAT ESTJEI ERDÉLYBEN

A MŰÚT IRODALMI, MŰVÉSZETI ÉS KRITIKAI ESTJEI ERDÉLYBEN

                                 A rendezvény marosvásárhelyi plakátja

 

2013. november 11-13. között vendégeskedik a miskolci Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat a Székelyföldön.

 

2013. november 11-én (hétfőn) 19 órától Marosvásárhelyen tartanak irodalmi estet a G.Café-ban. Szervezőpartner: a Látó folyóirat szerkesztősége.

2013. november 12-én (kedden) 17 órától Székelyudvarhelyen lépnek fel a G.Café-ban. Szervezőpartner: a G.Café, Székelyudvarhely.

2013. november 13-án (szerdán) 18 órától Csíkszeredában, a Székelyföld Galériában mutatkoznak be. Szervezőpartner: a Székelyföld Alapítvány.

 

 

Vendégek:

                               Zemlényi Attila főszerkesztő

                                    K.Kabai Lóránt szerkesztő

                                 Jenei László szerkesztő

                                   Kishonthy Zsolt felelős kiadó

                                Antal Balázs online szerkesztő

 

Miután jogelődje, az Új Holnap folyóirat anyagilag ellehetetlenült, 2007-ben újjászervezett formában és új névvel lépett színre Miskolc új irodalmi folyóirata, a Műút, Zemlényi Attila főszerkesztő vezetésével.

Az új folyóirat első száma 2007. augusztusában került a standokra. Kezdetben 4 alkalommal jelent meg évente, később évi hat szám látott napvilágot. A szerkesztőség célja, hogy havi megjelenésű folyóirattá váljanak.

A tehetséges szerkesztőgárdának köszönhetően a Műút igen hamar egy karakteres regionális irodalmi-művészeti folyóirattá vált, és országos ismertségre tett szert.

Szerkesztői sokoldalúságát dicséri, hogy a lap nemcsak kortárs magyar szépirodalmat közöl (más lapoktól eltérően ezt is igen nagy terjedelemben), hanem Kikötői hírek címmel világirodalmi szemlerovatot is működtet, mely a hat világnyelv (angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol) irodalmi történéseit naplózza, illetve a képregénynek is különös figyelmet szentel (képregényeket és azokhoz kapcsolódó kritikákat is közöl), ami magyar nyelvterületen rendhagyó gyakorlatnak számít.

Jól körvonalazott koncepció és jelentékeny szellemi és anyagi kapacitás meglétére utal, hogy 2010-től kezdődően megrendezik a Műút-napokat (a tartalomból: irodalmi estek, képző- és képregényművészeti kiállítások, performanszok, koncertek, filmes programok, irodalmi felolvasóestek), Műgond-nívódíjakat ítélnek oda szerzőiknek (szépirodalom, kritika–esszé, művészeti írás és képzőművészet kategóriákban), nívós honlapot működtetnek (www.muut.hu), sőt, a könyvkiadásba is belevágtak (Műút-könyvek sorozat). 

                                                                     A 2013. októberi szám borítója

 

Kabai Lóránt szerkesztő, költő (merthogy a Műút szerkesztőinek mindegyike ugyanakkor alkotó is) egy 2013. évi interjúban arra a riporteri kérdésre, hogy a portál működése miként hat vissza a nyomtatott verzió esélyeire, így válaszolt: „A folyóirat szerepe ugyanaz marad, remélem: egy lap, amit jó kézbe venni, forgatni, beleszagolni, olvasni.” Aki a lapot kézbe veszi, minden bizonnyal igazat ad neki. Erre a jövő hét első napjaiban három székelyföldi városban lesz lehetőség.