Iratkozzon fel hírlevelünkre

HITEL-ESTEK A SZÉKELYFÖLDÖN

HITEL-ESTEK A SZÉKELYFÖLDÖN

 

2013. június 10-12. között Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen tartott irodalmi esteket a Hitel szerkesztőségének három tagja: Papp Endre felelős szerkesztő, Falusi Márton és Nagy Gábor szerkesztők.

                                                                    A sepsiszentgyörgyi plakát

Az irodalmi estek időpontjai és helyszínei:

2013. június 10. – Sepsiszentgyörgy, Hu.huu Kávézó, 18 óra

2013. június 11. – Csíkszereda, Tilos Kávéház, 18 óra

2013. június 12. – Székelyudvarhely, Városi Könyvtár, 19 óra

 

Fő szervező: Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy

Szervezőpartnerek:

Csíkszeredában a Tilos Kávéház

Sepsiszentgyörgyön a Hu.huu Kávézó

Székelyudvarhelyen a Városi Könyvtár és az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány

 

                                                    Papp Endre felelős szerkesztő

                                                                                                                         

A folyóirat szerkesztői rendhagyó irodalomórákat is tartottak:

Sepsiszentgyörgyön a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban

Csíkszeredában a Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceumban

Székelyudvarhelyen a Tamási Áron Gimnáziumban

 

                               Falusi Márton szerkesztő

 

2009-ben, a Hitel alapításának 20. évfordulóján Osztovits Ágnes az alábbiakat írta a Heti Válasz c. hetilapban:

„Harminc évvel ezelőtt a mostani csapat elődje még úgy gondolta: ha szerez egy lapot, ahol szabadon kifejtheti véleményét, akkor korformáló tényezővé válhat, részese lehet egy minden korábbinál jobb, igazságosabb, emberibb Magyarország megteremtésének. 1979-ben Németh Lászlóéknál vendégeskedve vetődött fel a független lap indításának ötlete, 1982-ben ugyancsak Németh Lászlóéknál született meg a Hitel alapító nyilatkozata, amely ezt az álmot dédelgette, ám a megvalósulásra még évekig várni kellett.

Nemcsak az egykori szerkesztők, de az olvasók is emlékezhetnek, mekkora sikert aratott az 1988. november 2-án, Melocco Miklós címlapjával megjelent első szám. A tudatosan Illyés Gyula életművéhez kötött, független irodalmi, társadalmi, kritikai lap élén Csoóri Sándor állt, a főszerkesztő Bíró Zoltán, helyettese Alexa Károly volt. A szerkesztők kéziratot kértek és kaptak a magyar irodalom szinte minden jeles alkotójától, s teljesen természetes volt, hogy Csurka István és Esterházy Péter, Mészöly Miklós és Csengey Dénes együtt fejti ki véleményét, jelentkezik a lap hasábjain. A Hitel első számait csak pult alól lehetett megszerezni, s az egyes cikkek fénymásolatban terjedtek."

„Ha néhány mondatban kellene összefoglalnom jellemrajzát - írta Csoóri Sándor, a folyóirat főszerkesztője a húszéves Hitelről -, azt mondanám, hogy egy kicsit különb mostani önmagánál. Több, mint ami látszik belőle. Ha másért nem, hát azért, mert nem tud felejteni, mert minden idegszálával - a sérültekkel is! - a magyar irodalom és a tragikus magyar sors idegrendszerével fonódik össze. Nem véletlen, hogy az utolsó években Sütő András volt az egyik leghűségesebb szerzőnk (...).”

Görömbei András főmunkatárs pedig emígy foglalja össze hitvallását:  „Irodalmunk egyik fő vonulatának minden időben a nemzeti felelősségtudat volt az ösztönzője. A régi századokban is ez vetette föl újra és újra a nemzeti lét lenni vagy nem lenni kérdését, mellyel Mohács óta folyton szembesül irodalmunk. A kiegyezés után némiképp háttérbe szorult ez a gond, Trianon azonban új dimenziókkal súlyosbítva tette ezt újra tragikusan időszerűvé. Jórészt ez a közösségi felelősség telítette irodalmunkat morális és szociális érzékenységgel is.”

 

                                              Nagy Gábor szerkesztő 

 

A fenti gondolatok megfogalmazása óta közel fél évtized telt el, és hogy miként látják irodalmunkat, irodalmunk és a folyóirat jövőjét manapság a Hitel szerkesztői, arról a lap fiatal munkatársai vallottak székelyföldi fellépéseik alkalmával.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
18
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

common_events

Nincsenek események

Hirdetések