2012. június 1-én nyílt meg Gyergyószentmiklóson, a Figura Stúdió Színház galériájában Szelényi Károly fotóművésznek a Magyar Szent Koronát ábrázoló fotókiállítása.

A megnyitón Béres László, a Figura Stődió Színház igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd beszédet mondott Mezei István, Gyergyószentmiklós polgármestere és Lakatos Mihály, Magyarország sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának igazgatója. Lakatos Mihály többek közt az alábbiakat emelte ki: " A Szent Korona a magyar államiság, s mint ilyen, a magyar szabadság alfája, vagy ahogy dr. Varga Tibor történész fogalmazta meg: "a magyar történelem szíve dobog benne". A Szent Korona hányatott sorsa hűen követte a magyar szabadság hányatott sorsát. Valahányszor veszélybe került a Korona, mindannyiszor veszélybe került a nemzet szabadsága is. (...)  Szinte jelképes, hogy amikor 1978-ban az Egyesült Államok visszaszolgáltatja a magyar népnek (és nem az aktuális rendszernek), az akkori hatalom a Nemzeti Múzeumban helyezi el. Méltán, hiszen a Koronával együtt a szabadság is a múzeumokba vonult vissza. És a rendszerváltás után is tíz esztendőnek kellett eltelnie, hogy visszakerülhessen az őt megillető helyre, annak az országnak az Országházába, amely megszületésének több mint ezeréves szimbóluma. Az Országgyűlés által 1999. december 21-én elfogadott törvény értelmében 2000. január 1-jén ünnepélyes keretek között (a jogarral és az országalmával együtt) a Parlament kupolacsarnokába került, ahol a nagyközönség folyamatosan megtekintheti. A gyergyószentmiklósiaknak most nem kell ezért Budapestre utazniuk, s bár az eredetit semmi nem pótolhatja, garantáltan felemelő élmény lesz a mai kiállítás megtekintése is."

A Szent Korona történetéről, szimbolikájáról Benedek Csaba történész tartott igen érdekfeszítő előadást a nagyközönség részére.