2012. június 7-én Magyarország sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának meghívására Erdélybe érkezett Vaskuti István olimpiai bajnok.

Június 7-én Szilágycsehben, a Városi Művelődési Házban, míg június 8-án Kolozsváron, Magyarország Főkonzulátusának dísztermében találkozott az érdeklődő nagyközönséggel.

Vaskuti István, aki jelenleg a magyar kajak-kenu szövetség szakmai alelnöke, a nemzetközi szövetség alelnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, 1955. december 4-én született Debrecenben (Hajdú-Bihar megye). 1966-tól a Budapesti Építők, 1979-től 1988-ig a Budapesti Honvéd versenyzője volt.
1980-ban Foltán Lászlóval párosban aranyérmet nyertek a moszkvai olimpián. Kilencszeres világbajnok, háromszoros világbajnoki bronzérmes és tizenhatszoros országos bajnok.

Az olimpikon a találkozókon levetítette több díjnyertes futamát, többek közt az 1980-as, moszkvai, 500 m-es kajak-kenu, arany éremmel végződött olimpiai futamot is, amely Vitray Tamás kitűnő kommentárjának köszönhetően még ma is alkalmas az érzelmek felkeltésére. A közönség körében nagy népszerűségnek örvendő Vaskuti Istvánnak a találkozók során számos kérdésre kellett választ adnia (pl. hogy miként élte meg a Los Angeles-i Olimpiáról való kényszerű távolmaradást, vagy hogy milyen esélyeink vannak kajak-kenuban az idei, londoni ötkarikás játékokon), de volt olyan is, hogy valaki 32 év távlatából köszönte meg, hogy annak idején, Vaskuti és Foltán teljesítményét látva a tévé képernyőjén, "jó volt magyarnak lenni"...

A moszkvai aranyérmes futam az alábbi linken megtekinthető, a 39:04 perctől kezdődően...

http://old.hirado.hu/videotar/?id=5534