A Vasarely-kiállítás Kolozsvárra érkezett

 

 

2012. június 20-án nyílt meg a kolozsvári Szépművészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában a Csepei Tibor magángyűjtő és zenepedagógus gyújteményéből származó Vasarely-kiállítás.

A kiállítást, valamint a hozzá kapcsolódó és a helyszíneken folyamatosan vetített mintegy 35 perces ismeretterjesztő filmet (készítette: Csepei Katalin) az elmúlt hónapokban a bukaresti, a kézdivásárhelyi, a csíkszeredai és a marosvásárhelyi nagyközönség is megtekinthette.

A kiállítás megnyitójára június 20-án, 18 órai kezdettel került sor. A megnyitón beszédet mondott Szilágyi Mátyás főkonzul, Dan Breaz, a Szépművészeti Múzeum muzeográfusa, Fekete Emőke, a Kolozs Megyei Önkormányzat (leköszönő) alelnöke, Csepei Tibor, a gyűjtemény tulajdonosa és Lakatos Mihály, Magyarország sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának igazgatója.

Lakatos Mihály, magyarul és románul is elmondott beszédében - többek közt - az alábbiakra is kitért:

"Egyik francia méltatója szerint sikerének kétségtelenül hatalmas és eredeti tehetségén kívül, három kulcsa van: egy magyar, egy párizsi-nemzetközi és egy intellektuális-etikai. Magyarországi korszakát ő maga is meghatározónak tartotta, amennyiben Bortnyik Sándor Bauhaus-iskolájában tanulta meg festői nyelvezetének egyszerűsítését, Párizsban lel rá arra a stílusra, amely meghozza a nemzetközi sikert, ill. a „demokratikus” művészet híve, azaz azt tartja, hogy a szépnek, mint esztétikai kategóriának társadalmi küldetése is van, nevelnie kell az embereket, a társadalmat. Ezért tesz meg mindent azért, hogy művei minél több emberhez eljussanak, hiszen ha egy-egy múzeum sarkában tartanák őket, a nagy tömegek számára – Múzeumok éjszakája ide vagy oda - sohasem lennének hozzáférhetőek. És ezért sokszorosítja szédületes iramban a műveit, ezért hoz létre saját múzeumot a franciaországi Gordes-ban, ezért igyekszik eljuttatni műalkotásait a világ minden szegletébe. Intézetünk pedig azzal, hogy elhozta ide is a kiállítást, ennek az egyfajta szellemi végrendeletnek igyekszik eleget tenni."

 

 

 

Csepei Tibor rövid beszédében kitért arra, hogy az embereknek valószínűleg azért kell Vasarely, azért örvend közkedveltségnek és látogatják sokan a műveiből készült kiállításokat, mert reményt és bizodalmat adott, a szegény embereknek, a nagy tömegeknek akart és tervezett szebb lakásokat és szebb köztereket. A beszédeket követően tárlatvezetést is tartott, amelyen a Vasarely-művek rejtelmeibe próbálta beavatni a nem kis számú érdeklődőt.

A kiállítás 2012. július 3-ig látogatható, 10 és 17 óra között.

 

A kiállítás fő szervezői: Magyarország sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja, a Kolozs Megyei Önkormányzat és a kolozsvári Szépművészeti Múzeum.