2012. szeptember 10-13. között került sor Dancs Rózsa kanadai magyar írónő kötetbemutató-turnéjára, melynek állomásai Sepsiszentgyörgy, Brassó, Székelyudvarhely és Csíkszereda voltak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Dancs Rózsa nem "csupán" írónő, hanem laptulajdonos, főszerkesztő, kultúra szervező és a magyar nyelv, a magyarságtudat elkötelezett őrzője is választott hazájában. Az általa létrehozott "Kalejdoszkóp" című kétnyelvű (magyar-angol) folyóirat 2006 óta jelenik meg, évi hat számmal, azaz kéthavonta, és a mottójául választott Márai-idézet szellemében, miszerint "Nincs más haza, csak az anyanyelv...", igyekszik élő kapocs lenni az óhaza és a kanadai magyarság között, szellemi és lelki táplálékul szolgálva mindazoknak, akik az idegen nyelvi környezetben is szeretnék megőrizni - mi több, átörökíteni a fiatalabb generációknak - anyanyelvüket, identitásukat. Amint a közönségtalálkozókon elmondta, ez nem könnyű feladat, mert igen kemény munkát, folyamatos erőfeszítést kíván meg az érintették részéről, miközben mindvégig jelen van a "másik út", a beolvadás, az asszimilálódás, az önfeladás csábító hatása is, hiszen ez utóbbi - bár kezdetben komoly lelki törést okoz - jóval kényelmesebb életutat és többségi akolmeleget kínál az ezt választók számára. Törekvését, céljait mégsem érzi emberfeletti vállalkozásnak, mert meggyőződése, hogy az ember csak úgy élhet teljes és egészséges életet, ha - miközben nem utasítja el, sőt, igyekszik a legmagasabb szinten elsajátítani a fogadó ország nyelvét és kultúráját - ragaszkodik a gyökereihez és identitásához. Hogy mennyire nem lebecsülendő probléma ez, jól mutatja, hogy bizonyos esetekben saját családjában is meg kellett vívnia ezt a küzdelmet.

A turné állomásain Dancs Rózsa bemutatta a "Vaddisznók törték a törökbúzát" c. kötetét is, mely a Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg 2010-ben. Címadó novelláját 1996-ban, az Egyesült Államokban és Kanadában élő magyar újságírók összefogására alakult Szabad Magyar Újságírók Szövetsége a magyar forradalom 40. évfordulóján kiírt tematikus pályázatán I. díjjal jutalmazta, magát a kötetet pedig 2000-ben a clevelandi Árpád Akadémia, az amerikai magyarság irodalmi, mûvészi és tudományos életének egyik legjelentõsebb fóruma, úgyszintén I. díjjal tüntette ki.

 

A közönségtalálkozókra Sepsiszentgyörgyön (szeptember 10-én) a Bod Péter Megyei Könyvtárban, Brassóban (szeptember 11-én) a Reménység Házában, Székelyudvarhelyen (szeptember 12-én) a Városi Könyvtárban, míg Csíkszeredában (szeptember 13-án) a Székelyföld Galériában került sor. A találkozókat minden esetben teltház fogadta és nagy érdeklődés övezte. Az esteken közreműködtek: Zorkóczy Zenóbia színésznő (Sepsiszentgyörgy) és Varga Gabriella újságíró (Budapest).

 

http://www.szekelyhon.ro/videos/view/1779/dancs-rozsa-volt-a-szekelyfold-galeria-vendege.html

 

http://www.szekelyhon.ro/archivum/offline/cikk/127809/tul-az-operencian-stephen-kingen-meg-a-het-es-felen