2012. október 8-13. között került sor Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Kézdivásárhelyen és Kovásznán a 23 eseményt magában foglaló Székelyföldi Eger Napok c. programsorozatra.

A programsorozat 2012. október 8-án 18 órakor indult, amikor párhuzamosan négy székelyföldi városban - Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Kézdivásárhelyenmegnyitásra került Bakos Zoltán budapesti fotóművésznek erre az alkalomra készült "Bor, kultúra, Eger..." c. fotókiállítása. A kiállított fotók ízelítőt nyújtottak Eger város és az egri borvidék hétköz- és ünnepnapjaiból, bemutatták a régió kulturális értékeit, neves személyiségeit. A négy különböző helyszínen lezajlott kiállításmegnyitón részt vett, többek közt, dr. Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul, dr. Balázs Ádám, a bukaresti magyar nagykövetség első beosztott diplomatája, Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke, Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere, Bokor Tibor Kézdivásárhely polgármestere és sokan mások.

A hét folyamán Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön vendégszerepelt az egri Gárdonyi Géza Színház társulata, mely nagy sikerrel mutatta be Egressy Zoltán "Vesztett Éden" c. darabját.

Ugyancsak sikeres bábelőadásokat - Óz, a nagy varázsló, Sárkányölő Krisztián, ill. Harlekin kalandjai - mutatott be Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Kovásznán és Csíkszeredában az egri Harlekin Bábszínház társulata.

Az észak-magyarországi irodalmat az Agria irodalmi és kulturális folyóirat főszerkesztője, dr. Ködöböcz Gábor, és meghívott vendége: Demeter József képviselték.

Az Agria irodalmi estjeire Csíkszeredában a Székelyföld c. folyóirat székházában, Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban, Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban, míg Székelyudvarhelyen a Városi Művelődési Házban került sor.

 

A Bükki Gasztronómiai Egyesület szervezésében a hét folyamán egri mesterszakácsok és borászok tartottak gasztronómiai és borászati bemutatókat a négy érintett székelyföldi város 14 éttermében, miközben a vendégek a magyar konyha remekeit és a melléjük rendelt legkiválóbb egri borokat fogyaszthatták.

A programsorozat a 2012. október 13-án, a Székely Nemzeti Műzeum kertjében megtartott főzőversennyel zárult, mely során - bár az idő esősre fordult - a résztvevő székelyföldi városok csapatai jó hangulatban mérték össze tudásokat, az egri mesterszakácsok pedig az elkészült csemegéket zsűrizték.

 

A rendezvény fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kulturális Államtitkársága volt.

Kiemelt támogatók: Kovászna Megyei Tanács, Sepsiszentgyörgy Városi Polgármesteri Hivatal, Hargita Megyei Tanács, Székelyudvarhely Városi Polgármesteri Hivatal, Heves Megyei Önkormányzat, Székely Nemzeti Múzeum - Sepsiszentgyörgy, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Magyar Turizmus Zrt., Csíkszeredai Magyar Főkonzulátus, Hargita Megyei Kulturális Központ.