2013. március 11-13. között került sor a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete két tagjának: REJTŐ ILDIKÓ olimpiai bajnok és világbajnok tőrvívó, és WICHMANN TAMÁS olimpiai ezüstérmes, kenuvilágbajnok, Európa-bajnok székelyföldi (sorrendben: Székelyudvarhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy) közönségtalálkozóira.

 

A találkozók műsorvezetői Török László sportriporter és Ruza József, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének adminisztratív igazgatója lesznek.

 

A találkozók során vetítésre került sor, illetve mindhárom helyszínen megtekinthető volt a budapesti Magyar Sportmúzeum Olimpiatörténeti kiállítása.

 

Program:

 

2013. március 11-én (hétfőn), 18 órakor Székelyudvarhelyen, a Művelődési Ház Koncerttermében

2013. március 12-én (kedden), 18 órakor Csíkszeredában, a Szakszervezetek Művelődési Házában

2013. március 13-án (szerdán), 18 órakor Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében

 

És végül néhány életrajzi adat vendégeinkről:

 

REJTŐ ILDIKÓ

 

 

 

 

Rejtő Ildikó  a 20. század második felének kiemelkedő egyénisége és egyik legeredményesebb sportolója.

Gyerekkorában gerincferdüléssel küszködött, ezért testnevelő tanárnője, Kovácsné Nyári Magda (aki kora egyik kiváló vvívónője volt), mintegy „gyógykúraként” a vívást javasolta számára.

A kislány annyira „meggyógyult”, hogy 1964-ben – a tokiói olimpián – két aranyérmet is szerzett, egyéniben és csapatban.

A szikár statisztikai adatok mindennél többet mondanak: öt olimpián összesen 2-2 arany- és bronz-, illetve 3 ezüstérmet szerzett, míg a világbajnokságokról 5 arany-, 7 ezüst- és 3 bronzéremmel tért haza.

A nemzetközi szerepléstől az 1977-es hamburgi vb-n búcsúzott, de a hazai páston egészen 1990-ig láthattuk, ekkor – nincs titok, 53 esztendős korában! - nyerte az Újpesti Dózsával utolsó magyar bajnoki aranyát.

 

 

WICHMANN TAMÁS

 

 

 

 

Érdekes módon, ő is egy gyerekkori sérülés után kezdte el sportpályafutását. Kisgyerek volt, amikor elütötte egy autó, nyolc nap után nyerte vissza eszméletét, és utána évekig gipszben volt és járógépben. 

A baleset után maradt csípőízületi sérülése azonban nem akadályozta meg abban, hogy előbb kajakozni, majd kenuzni kezdjen. A sérülés miatt az első lábát nem úgy nyújtotta ki, mint a többiek, ebből alakult ki aztán a speciális Wichmann-stílus.

 

1971-ben aratta első világbajnoki győzelmét kenuban. Pályafutásának mérlege: 9 alkalommal volt világbajnok, 3-szor Európa-bajnok, 2 olimpiai ezüst. és 1 bronzérmet szerzett.

 

  

A VENDÉGEK A RENDEZVÉNYEKEN AZ ALÁBBI KÖTETET DEDIKÁLTÁK: