UTAZÁS A VASFÜGGÖNYÖN TÚLRA

 

2013. május 14-én Csíkszeredában és május 15-én Gyergyószentmiklóson népes közönség előtt számolt be Lukács Csaba a Magyar Nemzet c. napilap főmunkatársa, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa, észak-koreai úti élményeiről. A következő előadásra 2013. május 17-én 18 órai kezdettel kerül sor Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében.

 

 

 

 Mi van és mi látható valójában abból, ami a világ utolsó „vasfüggönye” mögött történik Észak-Koreában, melynek hivatalos neve: Koreai Népi Demokratikus Köztársaság? Igaz-e, hogy saját időszámításuk van (az „alapító atya”, Kim Ir Szen születési évétől, 1912-től indul az észak-koreaiak új időszámítása), azaz manapság a 101. esztendő hétköznapjait élik? Igaz-e, hogy rendszeresen ismétlődő éhínség pusztít az országban? Igaz-e, hogy a fociválogatottjuk, mely az 1966-os labdarúgó világbajnokság negyeddöntőjében alulmaradt Portugáliával szemben (miután 3-0-ra vezettek!), testületileg bányába került kényszermunkára? Igaz-e, hogy ugyanez a sors várt a 2010. évi világbajnokságon ugyancsak Portugáliával szemben kieső focicsapat tagjaira? Igaz-e, hogy – amiként egy román újságíró hírt adott róla – a vörös zászlókkal feldíszített építőtelepeken az értelmiségiek helyszíni énekléssel „segítik” a munkások erőfeszítéseit? Igaz-e, hogy kedvenc autójuk a Dacia? Igaz-e, hogy Phenjan a világ legtisztább városa? Igaz-e, hogy milliók sínylődnek koncentrációs táborokban?

 

 

Igaz-e, hogy egy újabb nukleáris hatalommal néz szembe a világ? Egy a világtól elzárkózó és elzárt országról sok minden – és mindezek ellenkezője is elképzelhető. Nos, ezúttal nemcsak a képzelőerőnkre támaszkodhatunk, hiszen Lukács Csaba, a Magyar Nemzet c. napilap újságírója és Marossy Géza, a Duna TV operatőre néhány napja érkezett vissza az éppen atomháború kirobbantásával fenyegetőző ázsiai országból, így friss információkkal és számos fényképpel szolgálhatnak a nagyközönségnek helyszíni élményeikről. Milyennek látta két magyar fiatalember (akiknek, erdélyi származásuk révén, a Ceausescu Romániája által kínált „élményeket” is volt alkalmuk megtapasztalni) a kommunizmus utolsó fellegvárát?

Ezt tudhatják meg mindazok, akik 2013. május 17-én, pénteken, ellátogatnak a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében 18 órától sorra kerülő vetítésre és élménybeszámolóra.