GRÓF NÁDASDY BORBÁLA KÖTETEINEK BEMUTATÓJA SEPSISZENTGYÖRGYÖN

 

2013. május 19-én, vasárnap, 18 órakor kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében gróf Nádasdy Borbála önéletrajzi trilógiájának (Zagolni zabad?, A szabadság zaga, Maradni zabad!), illetve Ízes élet c. köteteinek bemutatójára, a szerző jelenlétében.

 

 

Az önéletrajzi kötetekből egy olyan izgalmas és a szerző írói kvalitásainak köszönhetően érdekfeszítően elmesélt élettörténet bontakozik ki, mely már az első sorok elolvasása után magával ragadja az olvasót.

 

 

Nádasdy Borbála, akinek gyerekkora a ’40-es és ’50-es évekre esett, bár grófi családban született, annyira „élvezhette” a származásából fakadó társadalmi előnyöket, amennyire azok „élvezhetők” voltak a Rákosi-diktatúra éveiben… Nem csoda hát, hogy a 17 éves csinos leány a szabadság levegőjét csak néhány napra meghozó 1956-os forradalom leverését követően az emigráció útját választja.

 

 

Tehetségének köszönhetően Bécsben azonnal filmszerződéseket kap, s az ifjú filmcsillagot olyan színészlegendák fogadják baráti körükbe, mint Yul Brynner, Romy Schneider, Gérard Philippe és mások. De ő sem menekülhet a szépséges fiatal lányokat fenyegető legnagyobb „sorscsapástól”, a nagy szerelemtől… Az ára: kínlódással teli párizsi évek, filmes karrier vége, testet-lelket igénybe vevő foglalkozások sora, (többek közt hullamosás egy párizsi kórházban) és egyebek. 

 

Ami marad: a szülőhaza iránti rendíthetetlen szeretet, a magyar identitáshoz való kőkemény ragaszkodás, a magyar kultúra és a magyarság igaz történetének terjesztése a nyugati kultúrkörökben. S hadd jelezzük: ez a magyarságnépszerűsítő út, amelyet a fiatal leány választott magának, nem „autópálya”, hanem göröngyös, kátyúkkal és értetlenkedő népekkel teli országút… E küldetéstudat jellemzi egyébként az egész, amúgy teljesen szerény és józan életszemléletű családját. Az apa Németországban például nem fogadja el a német kárpótlásként felajánlott vagyont - mely egy életre megoldhatta volna a nyomorgó család anyagi gondjait - mert egy nyilatkozatot kellene aláírnia, hogy német származású. De hát ő magyar! És inkább elmegy segédmunkásnak egy textilgyárba… Ott is hal meg pár év múltán. De nem a munkába hal bele – abba, hogy a családegyesítés áraként a Kádár-rezsim lemondatja magyar állampolgárságáról.

Ilyen és ehhez hasonló történetekből áll össze a három, lebilincselő életrajzi kötet, mely nemcsak élet- és családtörténet, hanem a XX. század második felének majd’ egész Európát felölelő korrajza is egyben. S hogy az írónőt parafrazáljuk az ajánlóban: elolvasni „zabad”!

 

 

A Polcz Alaine Főzzünk örömmel! című művével rokonítható Ízes élet nem egy klasszikus szakács- vagy receptes könyv, hanem kultúrtörténeti adalékokkal, személyes élményekkel, érdekes eszmefuttatásokkal teletűzdelt izgalmas mű, amelyből kiderül, hogy minden konyha jó konyha, de legjobb a magyar konyha - azon belül is az, amelyen gyermekkorunk kedvenc ételei készültek... Persze, aki nem csupán elméletre vágyik, bőven talál benne azonnal alkalmazható recepteket is...