SICULICIDIUM 250.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS HIVATÁSOS KÉPZŐMŰVÉSZEK RÉSZÉRE

 

 

1.  Kiíró

 

Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy

Madéfalva Polgármesteri Hivatala

 

Lebonyolító: Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy

 

 

 2. A pályázat tárgya és célja

 A 2014. évben lesz a Habsburg-csapatok által elkövetett 1764. évi madéfalvi vérengzés (ún. „madéfalvi veszedelem”) 250. évfordulója. A pályázat kiírói ebből az alkalomból intéznek felhívást a hivatásos képzőművészekhez a fent említett madéfalvi történelmi esemény által megihletett képzőművészeti alkotások elkészítésére, szabadon választható megközelítési módban, két kategóriában:

1.       klasszikus műfajokban (festészet, grafika, szobrászat) és

2.        a kortárs médiumok (fotó, videó, digitális technikák stb.) területén.

 

A pályázat célja olyan, klasszikus és kortárs művészeti eszközökkel létrehozott műalkotások megszületésének serkentése, amelyek személyes és közösségi, szimbolikus vagy konkrét, kérdésfeltevő vagy értelmező módon fogalmazzák újra és ugyanakkor helyezik el a tragikus madéfalvi történelmi eseményt a XXI. századi kollektív, nemzeti emlékezetben.

A bíráló bizottság által kiválasztott művek első alkalommal Madéfalván kerülnek kiállításra 2014. január hónapban, ezt követően, az év hátralévő részében, más erdélyi és magyarországi kiállítóhelyeken is bemutatjuk őket.

 

3. A pályázat jellege 

A kiírás nyilvános képzőművészeti pályázat.

 

4. A pályázat díjazása

A budapesti Balassi Intézet és Madéfalva Polgármesteri Hivatala – a bíráló bizottság döntése alapján – mindkét kategória nyertes művet egyaránt 1000 – 1000 EUR díjjal jutalmazza.

A bíráló bizottság által kiválasztott művekről katalógus készül a nagyközönség számára.

 

5. A részvétel feltételei

Minden hivatásos képzőművész pályázhat újonnan elkészített saját művészeti alkotásával. A pályázók egy pályaművet nyújthatnak be.

A pályázók kizárólag saját alkotásukkal pályázhatnak.

A pályázó a pályamunka benyújtásával felelősséget vállal azért, hogy a pályamunka a saját szerzői műve, továbbá vállalja a felelősséget, hogy az általa benyújtott pályamű nem sérti más szerzői, felhasználói, illetve személyiségi jogát, és a pályamunka közzététele semmilyen jogszabályba nem ütközik.

A pályázó vállalja, hogy amennyiben a pályázaton díjazásban részesül, megvételre elsősorban a pályázat kiírói részére ajánlja föl alkotását.

A határidő után érkezett pályaműveket nem áll módunkban befogadni.

A pályázók a pályázat benyújtásával tudomásul veszik, hogy a bíráló bizottság fenntartja magának a jogot, hogy a pályadíjakat indokolt esetben ne ítélje oda.

A pályázók a pályázat benyújtásával engedélyezik, hogy alkotásuk a kiírók által szervezett kiállításokon, illetve a kiállítással kapcsolatos média-megjelenésekben szerepeljen.

A pályázók a kiállítás megnyitója előtt nem publikálják pályaművüket, az első publikáció a kiállításhoz kapcsolódó kiadványban történik.

A pályázók a pályázat benyújtásával elfogadják a pályázati kiírás feltételeit és a bíráló bizottság döntését a pályamunkák kiválasztásáról és rangsoráról. A bíráló bizottság döntésével kapcsolatban fellebbezésnek nincs helye.

 

6. A pályázat menete

A pályaműveket a szakmai önéletrajzzal (CV) együtt személyesen, illetve – amennyiben megoldható a biztonságos csomagolás – postai úton kell eljuttatni a Balassi Intézet – Magyarország sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja címére (520008 Sepsiszentgyörgy/Sfantu Gheorghe, str. Gábor Áron u. 14. (Bod Péter Megyei Könyvtár))

 

Személyes benyújtás esetén az időpontot a +40-367-620-101 telefonszámon kell egyeztetni.

 

7. A pályázat időrendje

2013. október 8. – a pályázat kihirdetése

2013. december 30. 16.00 óra – A pályaművek beérkezésének határideje

2014. január 10. – a bíráló bizottsági döntés határideje

2014.  január 26., Madéfalva – a kiállítás megnyitója, díjak átadása

 

 

8. A bíráló bizottság és döntéshozatal

A pályaműveket 11 fős bíráló bizottság bírálja el.

 

A bíráló bizottság tagjai képzőművészek, művészettörténészek, illetve a pályázatot kiíró intézmények 1-1 képviselője.

 

A bíráló bizottság többségi szavazással hozza döntését, munkája nem nyilvános. A bíráló bizottság döntése végleges. A bíráló bizottság az értékelés során a művészi értéket és a relevanciát veszi figyelembe.

 

Kapcsolat

 

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.