A MAGYAR-ROMÁN FUTBALLMÉRKŐZÉSEK TÖRTÉNETE A KEZDETEKTŐL NAPJAINKIG - KÉPEKBEN

 

2013. október 26-án nyílt meg a sepsiszentgyörgyi Vadász utcai Sportcsarnokban a Bukaresti Magyar Intézet Történelem a pályán című sporttörténeti fotókiállítása.

A kiállítást Kósa András László, a Balassi Intézet Bukaresti Magyar Intézetének igazgatója nyitotta meg, délelőtt 9,30 órai kezdettel.

 

 

"A kiállítás határozott célja a fair play, a nemes versengés szellemének erősítése a két szomszédvár küzdelmeiben. Magyarország és Románia történelme ezer szállal kapcsolódik egymáshoz, és nincs ez másképpen a labdarúgás tekintetében sem. A tárlat nagy bajnokok emlékét idézi, olyan futballistákét, kiknek játéka miatt megteltek a stadionok Magyarországon és Romániában egyaránt.Barátky Gyula, Spielmann Ferenc, Bodola Gyula olyan kitűnő és köztiszteletben álló labdarúgók voltak, akik mindkét nemzeti válogatottban sikerrel szerepeltek, kiknek sportemberi teljesítménye előtt a magyar és a román közönség egyaránt tisztelettel adózik. 

Mind a mai napig a régmúlt nagy bajnokaihoz hasonlóan népszerű és elismert az egykor mindkét ország nemzeti válogatottját is irányító aradi születésű mester, Jenei Imreis. A román és az európai labdarúgás jól csengő neveiDembróvszky Imre, Bölöni László, Selymes Tibor, akik ugyan nem játszottak a magyar válogatott ellenében, de jelentős mértékben segítették a román labdarúgás fejlődését" - olvasható a transindex.ro portálon a tárlat beharangozójában.

A kiállítást az elmúlt hónapokban Budapesten, Székelyudvarhelyen és Bukarestben mutatták be.