MEGISMÉTELT PILLANAT - ORBÁN BALÁZS ÉS VERESS FERENC NYOMÁBAN (Fekete Zsolt fotókiállítása)

 

2014. február 13-án 18 órakor került sor Fekete Zsolt fotóművész "Megismételt pillanat" c. kiállításának megnyitójára a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban.

Mintegy tíz esztendővel ezelőtt merült fel Fekete Zsolt marosvásárhelyi fotóművészben a gondolat, hogy Orbán Balázs és Veress Ferenc nyomdokain elindulva érdemes lenne újrafényképezni a mintegy százötven évvel ezelőtt megörökített tájakat, mostani állapotukban. A mára kiállításnyira terebélyesedett anyagot tekinthette meg szerda este a sepsiszentgyörgyi közönség.

Bartha Zonga, a Székely Nemzeti Múzeum munkatársának köszöntőbeszéde és Damokos Csaba, a Romániai Képzőművész Szövetség Sepsiszentgyörgy Fiókja elnökének rövid beveztőjét követően Lakatos Mihály, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Központjának igazgatója ismertette részletesen a kiállítás előéletét és tartalmát.

 

A kiállítási anyag alapötlete zseniális - állapította meg Lakatos Mihály. "Mert ez az, ami másfél század múltán komoly relevanciával és hozadékkal megismételhető: az a pillanat, amikor a fényképész, megkeresve az egykori látószöget, behelyezkedik elődje nézőpontjába és újra elsüti a gépet. Ezzel a módszerrel Fekete Zsoltnak sikerült csapdába ejtenie az időt, ugyanis a fotópárokat egymás mellé állítva tetten érhető – és csakis így érhető tetten - az a nagyon is látható munka, amelyet a „láthatatlan munkás”, az idő végzett a tájon. Tetten érhető akkor is, ha látszólag semmi sem változott (mint pl. a Tordai-hasadék esetében), mert a néző agya a két különböző időpontban készült kép közé menthetetlenül behelyezi az eltelt százötven esztendő számára fontos történelmi eseményeit, s nem hagyja becsapni magát: tudja, hogy a Fekete Zsolt által lefényképezett Tordai-hasadék már nem ugyanaz a Tordai-hasadék, mint az, amelyet még Orbán Balázs kapott lencsevégre 1860-ban. Más esetekben viszont szemmel látható mindaz, amit az ember közreműködésével vagy anélkül az idő végzett a tájon."

A kiállítás legelső bemutatójára Budapesten került sor, a Magyar Nemzeti Múzeumban, 2012. júliusában, majd a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Központja utaztatta Székelyudvarhelyre 2013. február 3-án (Orbán Balázs születésnapján). Ezt követően Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, majd Bukarestben mutatták be. A kiállítás Sepsiszentgyörgyön 2014. március 13-ig tekinthető meg.