LÓRÁNT ATTILA FOTÓNAPLÓJA SEPSISZENTGYÖRGYÖN

2014. március 18-án 17 órai kezdettel nyílt meg Sepsiszentgyörgyön, a Székelyföldi Vadászati Múzeumban, Lóránt Attila fotográfus 3x3 52 486 c. fotókiállítása.

A negyvenes évei elején járó LÓRÁNT ATTILA fotográfus az első magyar, aki íróként és fotográfusként a National Geographic Society nevével fémjelzett kötetet adott közre.

A szürke hétköznapokon egy vezető anyaországi kreatív grafikai stúdió művészeti igazgatója, de bevallása szerint számára azok az ünnepnapok, amikor valahol a messzi Északon vagy a dél-amerikai őserdőben cipeli a fotós felszerelését.

2002-ben, egy Dél-Afrikában rendezett reklámfilm kapcsán döntötte el, hogy a fotózásnak szenteli az életét. Szépen felfelé ívelő karrierjét (a munkájára felfigyelő National Geographic Society rövidesen számos projekt kivitelezésével megbízta) 2010 tavaszán súlyos betegség, egy ki tudja hol összeszedett malária torpantotta meg. Ez a csapás átformálta az ifjú fotográfus életszemléletét. „Megváltozott a tárgyak jelentése – írja naplójában -, felértékelődtek korábbi életem felszínesen érzékelt jelenségei. Közben pedig fotóztam – ezt-azt, bármit, ami mellett elhaladtam, ami szembejött velem. (…) Ezek a felvételek elmúlt egy évemet dokumentálják. Egy olyan ember fotói, aki azon töpreng, hogy életének talán utolsó képeit készíti…”

Nos, egy 3x3 52 486 rejtélyes című (cím feloldása a rendezvényen!) fotónaplót, illetve két, a szerző által ugyancsak e téma kapcsán készített videó-kompozíciót tekinthet meg 2014. március 18-án a Székelyföldi Vadászati Múzeumban a sepsiszentgyörgyi közönség.

 

Fő szervező: Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy

 

Társszervezők: Vadon Egyesület - Sepsiszentgyörgy, Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet