A SICULICIDIUM 250. CÍMŰ KÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS SZÉKELYUDVARHELYEN

2014. március 20-án, 17 órakor került sor a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban a "Siculicidium 250." című képzőművészeti kiállítás megnyitójára.

A kiállítás a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja és Madéfalva Polgármesteri Hivatala által a múlt év októberében közösen meghirdetett képzőművészeti pályázatra beérkezett és a Bíráló Bizottság által kiválasztott, hagyományos stílusban, illetve a kortárs médiumok felhasználásával készült műalkotásokat tartalmazza.

A megnyitón Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd ezt követően dr. Egyed Ákos kolozsvári történészprofesszor ismertette a madéfalvi tragikus esemény előzményeit, körülményeit, illetve - mint mondotta - egészen az 1848/49-es szabadságharcig követhető utóhatásait. 

Az esemény történelmi kontextusba ágyazása után Lakatos Mihály, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának vezetője ismertette a "Siculicidium 250." című képzőművészeti pályázat történetét, a kiírás körülményeit, a pályázat kiírása nyomán érkezett számos visszajelzés néhány érdekes mozzanatát.

Végül, egyfajta "laudációként", bemutatta a díjazott művészek: dr. Szepessy Béla (Nyíregyháza), Nagy Ödön (Csíkszereda), Horváth Csilla (Budapest) és a Siculicidium Zenekar (Székelyudvarhely) rövid életrajzát, pályafutását, illetve a Bíráló Bizottság által díjazásban részesített pályamunkákat.

 

A kiállítás Székelyudvarhelyen 2014. április 30-ig látogatható. (Miklós Zoltán igazgató jelezte, hogy az április 7-11. hétre - a helyi iskolák jelentkezései alapján - minden időpont "elkelt".)