A SICULICIDIUM 250. KÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS A CSÍKI SZÉKELY MÚZEUM GALÉRIÁJÁBAN

                                    Szepessy Béla: Veszedelmek Madéfalván (linometszet)

A Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai galériájában nyílt meg a Siculicidium 250. című tárlat 2014. július 31-én, csütörtökön, 18 órától a Csíkszeredai Városnapok keretében.

A kiállítás válogatás a madéfalvi veszedelem 250. évfordulója alkalmából meghirdetett képzőművészeti pályázatra beérkezett művekből. A pályázatot a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja és Madéfalva Polgármesteri Hivatala az elmúlt év októberében hirdette meg. A művek zöme Erdélyből és Magyarországról érkezett, de egy-egy alkotást küldtek Hollandiából, Angliából, Skóciából, Ausztriából és Kanadából is. Klasszikus kategóriában Szepessy Béla és Nagy Ödön, míg kortárs médiumok kategóriában a Siculicidium Zenekar és Horváth Csilla alkotásait díjazták.

A megnyitón a vendégeket Ráduly Róbert Kálmán polgármester köszöntötte, majd Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója ismerteti a történelmi eseményt és annak tágabb kontextusát. A kiállítást Lakatos Mihály, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának igazgatója nyitotta meg.

A tárlat augusztus 22-ig lesz látogatható hétköznaponként 12 és 18 óra között.

(Forrás: www.szekelyhon.ro

 

Fotók a megnyitóról: