A T1224 - ÚZ VÖLGYE, 1944. augusztus 2. - szeptember 19. CÍMŰ KÖTET BEMUTATÓJA SEPSISZENTGYÖRGYÖN

 

2014. augusztus 1-én 17 órától az Úz patak völgyében 1944. augusztus-szeptember hónapokban lezajlott harcokról szóló dokumentumkötetet mutattak be - akkori honvédek jelenlétében - Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében.

 

A hajdani Úz-völgyi csata három még életben lévő résztvevője (balról jobbra): Barta Mihály, dr. Szőts Dániel, és Pál Sámuel - a kötetbemutatón

(A fotót Albert Levente készítette)

 

A T1224/Úz völgye 1944. augusztus 2. – szeptember 19. című köteta II. világháború utolsó évének történéseiről ad hírt, a lehető leghitelesebb formában: Kisgyörgy Tamás egykori honvéd (a kötet szerkesztőjének édesapja) korabeli naplója alapján, amely napról-napra rögzíti a helyszínen történt legfontosabb eseményeket, amelyek a könyv címében is jelzett időszakban történtek. Olyan eseményekről van szó, amelyeket a „felülnézetből” és az általános fejleményekre koncentráló történelemkönyvek nem szoktak rögzíteni. Számukra ez „nem lényeges”, hiszen a háború végkifejletét nem befolyásolta, viszont nagyon is lényeges az egyes ember számára, aki ezt átélte, látta-hallotta, parancsokat kapott és adott, néha (ritkán) ölt, mert rá volt kényszerítve, máskor (gyakrabban) bajtársait és testi épségét veszítette el. És boldog lehetett, ha nem az életét… E zaklatott, vérzivataros időszakról kaphat tudósítást első kézből az, aki a könyvet kezébe veszi, nem is szólva arról a közel kétszáz eredeti fotóról, amelyek most és itt látnak napvilágot (legalábbis könyv formájában) először, mintegy képi narratívaként alátámasztva a szövegben elhangzottakat.

Történészek egybehangzó véleménye szerint értékes forrásmunka e kötet, mely olyan, a II. világháború e frontszakaszán végbement eseményekről számol be, amelyek helyén mindezidáig jórészt „fehér foltok” éktelenkedtek mind a szakemberek, mind a laikusok tudatában.

A rendezvényen részt vett a 70 évvel előtti események három akkori résztvevője is: Barta Mihály, dr. Szőts Dániel, és Pál Sámuel egykori honvédek.

 

A kötetbemutatón Lakatos Mihály, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókintézetének vezetője köszöntötte a szép számmal megjelent résztvevőket. "Kiemelt tisztelet és megbecsülés jár azon honvédeinknek, akik a haza védelmében áldozták életüket, és azoknak is, akiktől – bár megtették kötelességüket - a Sors nem kívánt ilyen áldozatot. Büszkék vagyunk rájuk, és mivel a büszkeség jó érzés, azt akarjuk, hogy utódainknak is része lehessen ebben az élményben. E nemes célt segíti igen nagy mértékben a most bemutatásra kerülő kötet, amiért köszönet jár mindazoknak, akik a mű megjelentetésével járó hatalmas munkát vállalták" - mondta az intézet vezetője.

Ezt követően a résztvevők részleteket láthattak az „Úz völgyéből szeretettel”, illetve az "Az Úz-völgyi csata" című dokumentumfilmekből.

A kötetet, illetve az ahhoz kapcsolódó személyes élményeikről beszéltek a továbbiakban Kisgyörgy Tamás kiadóigazgató, kötetszerkesztő, illetve Váry O.Péter író, a Háromszék c. napilap újságírója.

A rendezvény szervezői: Charta Kiadó, Sepsiszentgyörgy, Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy

Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy