"A LÁTHATATLAN EMBER ARCAI" C. KIÁLLÍTÁS SEPSISZENTGYÖRGYÖN

 

2014. szeptember 18-án (csütörtökön), 12 órai kezdettel nyitottuk meg a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és az egri Dobó István Vármúzeum közös kiállítását, melynek címe: „A láthatatlan ember arcai”. A kiállítás 2013-ban, Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulójára készült, és 7 anyaországi bemutató (Budapest, Agárd, Veszprém, Székesfehérvár, Eger, Szeged, Sátoraljaújhely) után Sepsiszentgyörgy az első határon túli város, amelyben bemutatásra kerül.

A kiállítást dr. Szarka Gábor, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja nyitotta meg. A vendégeket köszöntötték: Lakatos Mihály, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának vezetője, és Szonda Szabolcs, a Bod Péter megyei Könyvtár igazgatója.

                                dr. Szarka Gábor, Lakatos Mihály és Szonda Szabolcs

A hihetetlenül érdekes, látványos, interaktív kiállításon a látogatók számos relikviát (Gárdonyi írógépét, pipáját, foteljét, íróasztalát, eredeti kéziratokat) is megtekinthetnek. A kiállítási anyag gerincét képező nagy Gárdonyi-regények (Az egri csillagok, A láthatatlan ember, Isten rabjai és Ida regénye) mellett bepillantást nyerhetünk az író gyermekirodalmi alkotásaiba is. A korszerű, videó- és audióanyagokkal ellátott kiállítás minden korosztálynak szól, hiszen míg a felnőttek a regények születésének kulisszatitkaiba nyerhetnek beavatást, belehallgathatnak a Gárdonyi-művekből készült hangoskönyvekbe, filmet nézhetnek az egri vár történetéről, a legfiatalabb korosztályok figyelmét a rajzolós, kirakós játékok kötik le.

2005-ben A Nagy Könyv olvasásnépszerűsítő játék során szervezett olvasói szavazásokból kiderült, hogy Magyarország kedvenc könyve Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye, mely már kezdettől fogva vezette a népszerűségi listát.
Gárdonyi jelleméről sokat elmond, az, amit Tordai Ányos egri ciszter szerzetes – aki személyesen is ismerte a szerzőt – jegyzett fel róla: „1881 nyarán édesanyja szőlősgyöröki házában Franklin életrajzát olvasgatja Gárdonyi. Karádon már várja a tanítói kis szoba. Mit vigyen magával? Kiírja a könyvből Franklin életszabályait, amelyekkel világhírre jutott. És megfogadja: követi ezeket mindhalálig. Élete útján ezek az elvek csillagoskodtak: Mértékletesség. Hallgatagság. Rend. Határozottság. Megelégedés. Szorgalom. Őszinteség. Igazságosság. Jámborság. Tisztaság. Szemérmesség. Alázatosság. Akik ismerték Gárdonyi Gézát, elmondhatják: állta fogadását az utolsó leheletig.”

 

A kiállítás fő szervezője a Balassi Intézet – Magyarország sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja

 

Szervezőpartnerek: Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, Petőfi irodalmi Múzeum, Budapest, Dobó István Vármúzeum, Eger

Fő támogató: Nemzeti Kulturális Alap, Budapest www.nka.hu 

Támogatók: Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest, Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy

 

A kiállítás 2014. szeptember 18-tól október 31-ig tekinthető meg a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében. A szervezők ezzel lehetőséget kívánnak nyújtani más székelyföldi/erdélyi települések iskoláinak, látogatóinak is, hogy tanulmányi kirándulások keretében megnézhessék az elérhető közelségbe került nagyszerű Gárdonyi-tárlatot.

 

Jelentkezés, időpont-kérés:

a 0267–351–609 telefonszámonill. a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen