A MAGYAR NEMZET TÖRTÉNETE X. - MAGYARORSZÁG AZ I. VILÁGHÁBORÚBAN

Dr. Szakály Sándor előadás-sorozata

2014. október 1. és 3. között dr. Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója tartott előadásokat "A magyar nemzet története" c. sorozat X. epizódja keretében Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában.

 

Az előadások helyszínei és időpontjai:

 

2014. október 1., szerda, 18 óra - Sepsiszentgyörgy, Székely Nemzeti Múzeum, Bartók terem

2014. október 2., csütörtök, 18 óra - Székelyudvarhely, Művelődési Ház

2014. október 3., péntek, 17 óra  - Csíkszereda, Kájoni János Megyei Könyvtár

Szokás szerint, ugyancsak a jelzett napokon, délelőttönként (nem nyilvános) előadásokra került sor a középiskolai diákok számára a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképzőben, valamint a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban.

Talán nincs aktuálisabb előadás ennél ebben az évben, amelyben az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékeznek világszerte.

Melyek voltak a Nagy Háború kitörésének előzményei és okai? Kitörésében milyen szerepet játszott a szarajevói merénylet? Felkészült volt-e Magyarország egy ilyen erőpróbára? Akarta-e az ország, akarta-e Tisza István miniszterelnök, hogy belépjünk a háborúba? Hogyan élte meg a világháború megpróbáltatásait e kényszerpályára állított ország hadserege és hátországa? Melyek voltak a Nagy Háborút lezáró különböző jelzőjű forradalmak okai? Elejét lehetett volna-e venni az ország szétdarabolásának? Milyen szerepet játszott a Székely Hadosztály a háború végső hónapjaiban? Szükségszerű volt-e Trianon?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről hallgathatták meg az érdeklődők a kiváló történész, dr. Szakály Sándor véleményét. Hogy a téma ma is élénken foglalkoztatja a nagyközönséget, az is jelezte, hogy az előadások után záporozó kérdések megválaszolása majdnem ugyanannyi időt vett igénybe, mint maga az előadás.

                                                   Dr. Szakály Sándor Sepsiszentgyörgyön (Albert Levente felvétele)

"Nem nyertük meg a második világháborút, ez az egyetlen biztos pont – kezdte előadását Szakály Sándor. Felidézte, 1914-re két jelentős hatalom alakult ki Európában: az antant és a központi hatalmak, ezek konfliktusa vezetett a háborúhoz. Ferenc Ferdinánd trónörökös szarajevói meggyilkolása után egy hónappal üzent hadat az Osztrák–Magyar Monarchia Szerbiának, abban bíztak, sikerül lokális és gyors háborút lebonyolítaniuk. Szakály Sándor vázolta a korabeli pró és kontra érveket, kik ellenezték és kik támogatták a hadba szállást, vetített térképen mutatta be az erőviszonyokat, a két táborhoz csatlakozó államokat, a frontvonalak alakulását." - írja jegyzetében Farkas Réka, a sepsiszentgyörgyi Háromszék c. napilap újságírója az előadásról, majd így zárja írását: "Szakály Sándor részletesen elemezte, az antant államok miként bántak el Magyarországgal, tulajdonképpen nagylelkűek voltak minden igénylővel – „más vagyonából könnyű adakozni”–, és így Magyarország területének kétharmadát, népessége egyharmadát veszítette el, az ezeréves nagyhatalomból kis állammá zsugorodott. Ki­tért arra is, hová vezetett az Osztrák–Magyar Monarchia felszámolása: a nagy, soknemzetiségű állam helyett sok kis soknemzetiségű államhoz, és Európa tulajdonképpen nem nyert semmit. A XIX. században a Monarchia volt a nagy orosz hatalmat ellensúlyozó erő, megszüntetésével tulajdonképpen ez az egyensúly is felbomlott, mindez kihatott a kontinens XX. századi történelmének alakulására."

                  Dr. Szakály Sándor a csíkszeredai előadáson, a Kájoni János Megyei Könyvtárban

A rendezvény fő szervezője és támogatója: a Balassi Intézet – Magyarország sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja

Szervezőpartnerek: Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy, Művelődési Ház, Székelyudvarhely, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda

További információk:

http://www.3szek.ro/load/cikk/74498/magyarorszag_es_az_elso_vilaghaboru_szakaly_sandor_tortenesz_eloadasa

http://erdely.ma/multidezo.php?id=173966&cim=magyarorszagot_felaldoztak_a_szarajevoi_merenylet_csak_egy_kifogas_volt_a_haborura