"NEKÜNK NEM SZABAD FELEDNI..." - ÜNNEPI MŰSOR SEPSISZENTGYÖRGYÖN AZ 1956-OS FORRADALOM TISZTELETÉRE

 

2014. október 22-én (szerdán), 18 órai kezdettel került sor a Plugor Sándor Művészeti Líceum dísztermében az 1956-os forradalomra emlékező ünnepi műsorra.

Felléptek: a PRO MUSICA KAMARAKÓRUS, SEPSISZENTGYÖRGY

                  KÖRNYEI MIKLÓS gitárművész, BUDAPEST

                  KOLCSÁR JÓZSEF színművész, SEPSISZENTGYÖRGY

Repertoár:

Bárdos Lajos: Szózat (Erkel Ferenc dallamára) – Pro Musica

Bárdos Lajos: Jeremiás próféta könyörgése – Pro Musica

Szokolay Sándor: Ima a hazáért – Pro Musica

Rhandall Thomson: Alleluja – Pro Musica

Ludwig van Beethoven: Sonata facile Op.49, No.2 (saját átirat) – Környei Miklós

Agustin Barrios: Choro Saudade – Környei Miklós

Alberto Ginastera: Sonata – Környei Miklós

Isaac Albeniz: Cataluna – Környei Miklós

A rendezvényen részletek hangzottak el Csoóri Sándor, Nagy Gáspár, Kányádi Sándor és Illyés Gyula költeményeiből, Kolcsár József színművész előadásában.

Lakatos Mihály, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának vezetője, köszöntő beszédében - többek közt - az alábbiakat mondotta:

"Ebben az esztendőben Nagy Gáspár „Öröknyár” című költeményéből választottuk a mottót: „Nekünk nem szabad feledni”. A vers ezen része így hangzik: „egyszer majd el kell temetNI/és nekünk nem szabad feledNI/a gyilkosokat néven nevezNI!” Ezt a verset az 1989-es politikai rendszerváltás szellemi előkészítőjeként tartják számon. A költeményben a nagybetűvel írt végződések: NI Nagy Imrére, ill. az ő jelöletlen sírjára utalnak. A cenzorok figyelmét ez elkerülte, így az Új Forrás 1984. októberi számában le is közölték. A lapszámot bezúzatták, Nagy Gáspár pedig kénytelen volt lemondani írószövetségi tisztségéről.

Környei Miklós, Fischer Annie-ösztöndíjas gitárművész előadása - háttérben a sepsiszentgyörgyi Pro Musica Kamarakórus

És lám, így ér össze 1956 öröksége az 1989-es rendszerváltással, hiszen mindaz, ami 1956. októberében elkezdődött, 1989-ben ért véget, amikor a közép-, és kelet-európai kommunista rendszerek összeomlottak. Igaz, hogy hosszú ideig tartott a folyamat, de amint mondani szokás: megérte. Ezért gondoltuk úgy, hogy az idei megemlékezésen, amikor az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulójára emlékezünk, nem feledjük el megemlíteni, hogy éppen 25 esztendővel ezelőtt került pont a történet végére. A krisztusi 33 esztendőt vértanúk és hősök egész sora szegélyezi, s mi, magyarok, mindig büszkék lehetünk elődeinkre, akik Európai népei közül elsőként szálltak szembe a kommunista zsarnoksággal, nem sajnálták a véráldozatot, és nem sajnálták az életüket sem azért, hogy mi egy jobb és szabadabb világ polgárai lehessünk. A fő- és zászlóhajtás ezért mindig megilleti őket."

Fő szervező: Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy

Szervezőpartnerek: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Plugor Sándor Művészeti Líceum, Sepsiszentgyörgy

További információk:

http://www.erdely.tv/hirek/nekunk-nem-szabad-feledni

http://www.3szek.ro/load/cikk/74827/nekunk_nem_szabad_feledni

http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/60451-Neknk-nem-szabad-feledni.html