A XV. KÖLTÉSZET TAVASZA C. MAGYAR-ROMÁN KÖLTŐTALKOZÓ ÉS SZAVALÓVERSENY ZILAHON

2015. ápr. 24-25-én került sor Zilahon, a Szilágy Megyei Kulturális és Művészeti Központban, a XV. Költészet Tavasza c. költőtalálkozóra és szavalóversenyre.

A találkozó hagyományossá vált forgatókönyve szerint bemutatásra került a 2015. évi kétnyelvű költészeti antológia, majd a jelenlévő huszonegynéhány magyar és román költő felolvasta egy-egy költeményét, amelyet aztán a 2014. évi szavalóverseny nyertes diákjai fordításban is tolmácsoltak.

Magyar részről Fekete Vince, Lövétei Lázár László, Devecseri Zoltán, Szántai János, Paulovics Tamás, Halmosi Sándor és mások olvasták fel írásaikat.

A rendezvény második napján, április 25-én került sor a József Attila Szavalóversenyre, amelyen több mint negyven általános és középiskolai diák mérte össze a tudását.

A zsűri tagjai Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Fekete Vince költő, Devecseri Zoltán költő, Gergye Rezső, a vasvári Művelődési Ház igazgatója, és Lakatos Mihály, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának vezetője, voltak.

Az V–VII. osztályosok versenyének nyertesei: I. helyezett - Szabó Kriszta; II. helyezett – Szabó Patrícia; III. helyezett – Kiss Virág. Elismerő oklevelet kaptak: Balogh Flóra és Megó Robert.

A VIII–IX. osztályosok versenyének nyertesei: I. helyezett - Futó Friderika, II. helyezett - Kincses Krisztina, III. helyezett – Orosz Tímea. Elismerő oklevelet kaptak: Oláh Melinda és Szász Borbála.

A X–XII. osztályosok versenyének nyertesei: I. helyezett - Bálint Szilárd, II. helyezett – Molnár Andrea, III. helyezett – Gyulai Anikó. Elismerő oklevelet kaptak – Torkos Márk és Keresztes Éva.

 

A rendezvényt a Szilágy Megyei Tanács, a Szilágy Megyei Kulturális és Művészeti Központ, a magyarországi Balassi Intézet, Magyarország Sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja, a Hepehupa folyóirat, a Szilágy megyei RMDSZ támogatásával, valamint a Szilágy Megyei Tanfelügyelőség és a szilágykrasznai polgármesteri hivatal támogatta.