EMLÉK - KÉP - KRÓNIKA

(kiállítás Makovecz Imre grafikáiból, tervrajzaiból)

2015. május 15-én, 18 órakor került bemutatásra Székelyudvarhelyen, a Művelődési Házban, a Makovecz Imre grafikáiból, tervrajzaiból készült "EMLÉK-KÉP-KRÓNIKA" c. kiállítás, amely a Dr. Gubcsi Lajos, a Magyar Művészeti Díjrendszer elnöke, által szervezett szákelyföldi körút során jutott el a székely Anyavárosba.

A kiállítást Bogos Ernő építész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, nyitotta meg.

„Makovecz Imre a magyar organikus építészet vezéregyénisége volt. Nemzetközi szinten ismerték a magyar archetípusokra alapozó stílusát. Ő is újraértelmezte, új utakat keresett az organikus építészetnek, akárcsak a walesi származású amerikai építész, Frank Lloyd Wright vagy az osztrák Rudolf Steiner. Nemcsak építészetileg próbált példát mutatni, hanem a kivitelezésben is, még a kommunista időkben is képes volt közösségszervező tevékenységet végezni. Gondolok arra, hogy 1989-ben a kisebb közösségeket megpróbálták szétzülleszteni, szétverni, ő pedig olyan faluházakat, templomokat tervezett, melyeknek kivitelezése egyfelől közösségi munkát feltételezett, másfelől ezek az épületek olyan stílusjegyeket tartalmaztak, melyek alapján az illető közösségek a magukénak érezték ezeket” – jellemezte Makovecz Imre tevékenységét röviden Bogos Ernő.

Idézte Ne­mes­kürty István írót, irodalomtörténészt, aki úgy jellemezte Makovecz építészetét, hogy az valamilyen módon a legősibb magyar hagyományokhoz kapcsolódik, keletről hozott motívumokból építkezik, de ugyanakkor hihetetlenül korszerű, mondhatni avantgárd. Bogos Ernő úgy értékelte, az egyházi építészet az a terület, ahol Makovecz a legmélyebben tanúsította zsenialitását. Templomai azt az akaratot tükrözik, amely láthatóvá teszi a hitet és előhívja a szentséget, és ez a szakrális megjelenítés az eukarisztia jegyein keresztül elviszi a hívőket egy fensőbb természeti világba. A természet formái belépnek a struktúrákba, mintha a tiszteletet az élet legfelsőbb kifejezése előtt, ég és föld között lebegtetnék. Ennek a filozófiának az illusztrálása jelenik meg a kiállítás grafikáiban – mondotta az építész.

A rendezvény fő szervezői: Dr. Gubcsi Lajos, a Magyar Művészetért Díjrendszer elnöke és a székelyudvarhelyi Művelődési Ház

Szervezőpartner: Balassi Intézet - Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy