MADÉFALVA - DÍJKIOSZTÓ ÜNNEPSÉG

MADÉFALVA - DÍJKIOSZTÓ ÜNNEPSÉG ÉS KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ

2014. február 9-én került sor Madéfalván a Balassi Intézet és Madéfalva Polgármesteri Hivatala által a "madéfalvi veszedelem" 250. évfordulója alkalmából közösen meghirdetett Siculicidium 250. c. képzőművészeti pályázat díjkiosztó ünnepségére, ill. a pályamunkákból készült kiállítás "ősbemutatójára". Az ünnepségen részt vett és köszöntő beszédet tartott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere, ill. Szarka Gábor, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja. 

"Madéfalva a maga tragikumával pozitív üzenetet hordoz: ha ragaszkodunk ősi jussunkhoz, hagyományainkhoz, szokásainkhoz, még sok száz esztendeig megmaradunk ezen a területen. Mert – mint Madéfalva példája is bizonyítja – csak azok maradnak meg, azok élik túl a történelem viharait, akik tudják, honnan jönnek, tudják, mi a dolguk, és tudják, mit akarnak, hová tartanak" - fogalmazott köszöntő beszédében Borboly Csaba. Köszönetet mondott a szervezőknek, és mindazoknak, akik bármilyen formában szerepet vállaltak a pályázat bonyolításában.

Szentes Csaba köszönetet mondott a pályázatra pályaművet beküldő művészeknek a műalkotásokba fektetett munkáért, fizikai és szellemi energiákért, majd kiemelte, hogy a Siculicidium nemcsak Madéfalva, hanem mindazok ügye, "akik a magukénak érzik, akiket megérintett ez a véres esemény, azoké, akik hiteles forrásokból tájékozódtak a székelység gyásznapjáról és ott él az emlékezetükben".

Szarka Gábor konzul azt emelte ki, hogy a magyar nemzet határok fölötti egységesülésének beszédes bizonyítéka, hogy a pályázatra sok olyan munka érkezett, amely külföldön élő magyar művészektől származott, ami egyben azt is jelzi, hogy a magyarok, bárhol éljenek is a világban, egy érzelmi közösséget alkotnak. 

 

Lakatos Mihály, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának vezetője, aki az alkalmi "házigazda és műsorvezető" szerepét töltötte be a rendezvényen, összefoglalta a pályázat történetét a közönség számára, és megállapította, hogy a pályázat legfontosabb célját, ami az volt, hogy e szép kerek évforduló alkalmából maradandó alkotások szülessenek, sikerült teljesíteni. "Mert hát az évfordulók jönnek-mennek, egyik háttérbe szorítja a másikat, s holnapután a hétköznapi gondok is elmossák agyunkból mindazt a sok szép eseményt, ami a Siculicidium Emlékévben történt. Ez az élet rendje. Ezek a műalkotások azonban már a létükkel is ellenállnak majd a feledésnek, jelet hagynak az időben, olyan jelet, amit ükunokáink is érteni és értékelni fognak" - zárta beszédét.

Ezt követően - egyfajta "laudációkként" - röviden ismertette a pályázaton díjat nyert művészek - Horváth Csilla, Nagy Ödön, Szepessy Béla - és alkotócsoport - Siculicidium Zenekar - előéletét, eddigi pályafutását. A díjazottak közül csak Horváth Csilla budapesti képzőművész nem tudott jelen lenni - egészségügyi okokból - az ünnepségen. A bensőséges, családias hangulatú díjátadó ünnepség műsorát a Madéfalvi Dalkör dalai tették színesebbé.

A díjnyertes alkotások:

    Szepessy Béla (Nyíregyháza): Veszedelmek Madéfalván, metszet, 99 x 71 

     Nagy Ödön (Csíkszereda): Siculicidium 1764, vegyes technika, 68 x 48

Horváth Csilla (Budapest): Felemelkedés I.-II.-III., digitális fotósorozat

 

SICULICIDIUM ZENEKAR (Székelyudvarhely) - 7 részes videóklip-sorozat


A fenti mű első része a következő linken tekinthető meg: http://www.youtube.com/watch?v=XEG0IMlSJLU 

 

A kiállítás katalógusát a Hargita Megyei Tanács jelentette meg, Henning János fotóművész és Kolumbán Hanna szerkesztő közreműködésével.

A katalógus digitális változata a http://www.erdelyimuveszet.ro/Keptar_3/siculicidium_250/sicu_250_14.pdf linken tekinthető meg.

A cikk fotóit Bartos Angyalka (Madéfalva) és Ütő Gusztáv (Sepsiszentgyörgy) készítették.