Iratkozzon fel hírlevelünkre

SZÉKELYFÖLDI TURNÉN A KORTÁRS

 

SZÉKELYFÖLDI TURNÉN A KORTÁRS FOLYÓIRAT SZERKESZTŐSÉGE

 

Magyarország sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja szervezésében 2013. május 21-én Székelyudvarhelyen, május 22-én Gyergyószentmiklóson, míg május 23-án Csíkszeredában tart irodalmi esteket, illetve rendhagyó középiskolai irodalomórákat Ambrus Lajos, a budapesti Kortárs folyóirat főszerkesztője és Pécsi Györgyi versrovat-vezető.

 

A Kortárs folyóirat ’56-os folyóirat, és ebben az esztendőben duplán is az. Egyrészt azért, mert az 1956-os forradalom leverését követően, 1957 megtorlásoktól dermesztő, intellektuálisan lefojtott légkörében indult máig tartó útjára, mintegy a forradalmi szerepvállalása miatt betiltott Irodalmi Újság „pótlására”, másrészt pedig azért, mert 2013-ban ünnepelheti fennállásának 56. évfordulóját. Immár több mint félévszázados megjelenése folyamán olyan neves íróink publikáltak benne, mint Kodolányi János, Németh László, Jékely Zoltán, Tamási Áron, Csoóri Sándor, Mészöly Miklós, Nagy László, Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky János, Sarkadi Imre és mások.

1990-től a Magyar Írószövetség lapjává vált, és azon anyaországi folyóiratok közé tartozik, amelyek igen korán és nagy érdeklődéssel fordultak a határon túli magyar irodalom felé. Erről könnyen megbizonyosodhat az olvasó, ha böngészni kezdi a folyóirat nemrég útjára indított igen színvonalas és korszerű internetes portálján (www.kortarsonline.hu) a Szerzőink címszó alatt felsorolt alkotók névsorát.

 

 

„A Kortársat a történelmi szerepű nagy magyar folyóiratok utódjának szeretném, ha látná majd egy tisztultabb jövő” – írja Illyés Gyula 1967-ben, a folyóirat megjelenésének 10. évfordulóján. Nos, mi, akik talán már a „tisztultabb jövőben” élünk, elmondhatjuk, hogy Illyés nem csalódott várakozásaiban.

Különösen elmondható ez az utóbbi néhány évben bekövetkezett látványos, mind külalakban, mind tartalomban megnyilvánuló megújulást követően, mely a magyar irodalmi-művészeti folyóiratok élvonalába röpítette a kiadványt.

S bár a szerkesztőség jelenlegi irodalmi est-sorozata elsősorban az irodalomra fókuszál, fontos kiemelnünk, hogy a Kortárs élénk figyelemmel követi a társművészetek - képzőművészet, film, színház, zene – fejleményeit is, ami nem csupán passzív szemlélődést, hanem az említett művészetekhez kapcsolódó riportok, esszék, recenziók, kritikák, interjúk sokaságát jelenti, melyek időnként igazi csemegeként szolgálnak az e műfajok iránt érdeklődő olvasóknak.

 

Végezetül arról is szólnunk kell, hogy napjainkra szó szerint „munkás” folyóirat lett a Kortársból, de nem olyan értelemben, ahogy Váci Mihály annak idején elképzelte, hanem úgy, hogy az interaktivitás jegyében – serkentve az alkotói folyamatot – „munkát” ad mind az alkotóknak (költői versenyek meghirdetésével), mind olvasóinak (lásd az online kiadás különféle nyereményekkel járó havi irodalmi kvízjátékait).

Akikkel jelenlegi székelyföldi estjeiken találkozhatnak mind a szerzők (beleértve a potenciális ifjú alkotókat is), mind az olvasók: Ambrus Lajos főszerkesztő és Pécsi Györgyi versrovat-vezető.

 

                                                 Ambrus Lajos főszerkesztő

 

                                                Pécsi Györgyi versrovat-vezető

 

Az irodalmi estek programjai:

Székelyudvarhelyen – 2013. május 21-én (kedden) 18 órakor, a G.Caféban

Gyergyószentmiklóson – 2013. május 22-én (szerdán) 17 órakor, a Művelődési Központban

   (Karancsi Sándor terem) 

Csíkszeredában – 2013. május 23-án (csütörtökön) 18 órakor, a Székelyföld Galériában

 

A vendégek rendhagyó irodalomórát tartanak a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban, illetve Gyergyóalfaluban a Sövér Elek Iskolaközpontban.

 

Partnerek:

G.Café, Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány, Tamási Áron Gimnázium (Székelyudvarhely)

Sövér Elek Iskolaközpont (Gyergyóalfalu)

Figura Stúdió Színház, Ifitéka Egyesület, Művelődési Központ, Városi Könyvtár (Gyergyószentmiklós)

Székelyföld Alapítvány (Csíkszereda)

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
18
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

common_events

Nincsenek események

Hirdetések